Обединение „Бъдеще за туризма“ алармира комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност за евентуални масови фалити в сектора.

Обединение „Бъдеще за туризма“ алармира Европейската комисия за пълното отсъствие на подкрепа за българския туризъм и за потенциална заплаха от масови фалити. Писмото бе изпратено до Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност. В него се посочва, че
Обединение „Бъдеще за туризма“ многократно се е обръщало към българското правителство с апел за спешни действия за смекчаване на икономическото въздействие върху сектора и за предотвратяване на тежки социални последици. Според нас, се казва в писмото, необходимите мерки за незабавна подкрепа, осигуряване на жизнеспособността на предприятията и финансова безопасност за самоосигуряващите се лица, са няколко:

  1. Държавна помощ за самоосигуряващите се, която се прилага по време на извънредното положение и след него до подновяване на туристическите пътувания на територията на България.
  2. Финансова подкрепа за ликвидност и държавни гаранции чрез безлихвени заеми. Бизнесът се нуждае от стабилна и достъпна финансова подкрепа за посрещане на настоящите и предстоящите предизвикателства.
  3. Субсидирани заеми с изгодни условия и лихви за фирми в туризма. Поради ограничените публични ресурси, предприятията са готови да работят с безлихвени/ нисколихвени кредитни линии, за да възстановят бизнеса си и да продължат до възстановяване на пълния си капацитет.
  4. Временно преустановяване на всички публични плащания за период от шест месеца, който ще даде глътка въздух на предприятията, без да навреди на държавния бюджет.
  5. Спешни указания и ясни правила за възстановяване на суми по анулирани туристически пакети. Те ще спестят жизненоважни финансови ресурси и ще осигурят допълнителна сигурност за туроператорите, както и ще гарантира вземанията на потребителите.
  6. От организацията са убедени, че българското правителство не прилага необходимите и адекватни мерки. Според нейните членове разработените от ЕК мерки за превенция на малките и средни предприятия от фалит и за гарантиране на заетост не са популярни в България, въпреки осигурения финансов ресурс. Затова апелираме към ЕК да започне проверка на прозрачността, уместността и адекватността на мерките, предприети от българското правителство и финансирани от нея, казват в заключение от обединение „Бъдеще за туризма“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.