Бургаската туристическата камара в отворено писмо настоява за облекчения за входящия туризъм, които ще подкрепят летния сезон.

Осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива и 9%-на ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори, искат членовете на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Отвореното писмо до правителството и парламента, което включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон, бе разпространено днес. Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35€ за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи. „Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза“, уточнява Иван Иванов, председател на БРТК. Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти. От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи. Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации. Назрява напрежение между хотелиери – от една страна, и български и чужди туроператори – от друга. „Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта“, обяснява председателят на камарата. Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като Беларус, Украйна и Молдова.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора – 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон.

 


За организацията

БРТК от 1991г провежда срещи с държавните институции, на които се разглеждат всички проблеми, свързани с туристическите сезони, нови нормативни документи, с които ще работят туроператори, туристически агенции и транспортни фирми. Неправителствената организация активно работи за обединяване усилията на бизнеса, държавната власт и неправителствените организации за повишаване качеството на туристическия продукт. Вкомарата членуват 147 общини, физически и юридически лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published.