fbpx

Автобусните екскурзии за Великден са под въпрос

Обединение „Бъдеще за туризма“ иска среща със здравния министър и отхлабване на режима за пътувания на български и чужди граждани.

 

За среща с Министъра на здравеопазването настояват от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) – най-голямото сдружение на туроператори и туристически агенти в България. Повод за нея стана забраната за автобусните екскурзии до края на месеца, наложена със Заповед РД-01-220/08.04.2021 г. на проф. Костадин Ангелов. „Великденските празници наближават и наложеният мораториум върху организираните пътувания с автобус ще доведат до нови загуби за бранша. Бихме искали да изясним някои неясноти в заповедта на министър Ангелов и още веднъж да напомним, че повече от една година се нарушава правото ни на защитен и гарантиран от чл.16 на Конституцията труд. От миналата година всички стопански субекти в сектора са поставени в изключително тежка и зависима от държавни помощи позиция“, изтъква Павлина Илиева, председател на сдружението.


От организацията отново настояват за съгласуваност и предвидимост на всички мерки, които касаят туризма. От срещата с министър Ангелов ОБТ очаква:

  1. Отваряне на пътуванията с организиран транспорт в страната и чужбина преди 30.04.2021 г.
  2. Премахване на задължителния PCR-тест при влизане в РБългария или замяната му с антигенен тест и ясен механизъм за въвеждане на тази мярка по примера на много европейски страни, за които туризмът е водещ отрасъл в икономиката.
  3. Намаляване на твърде високата цена на PCR-тестовете за българските граждани или въвеждането на преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания.
  4. Ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани. Няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина.
  5. Отваряне на коридор за ваксиниране на заетите в туризма български граждани, което ще превърне страната ни в сигурна и привлекателна туристическа дестинация.

 

Не на последно място ОБТ настоява за одобрение и прилагане на предложения от Сдружението протокол за работа в COVID-19 среда.