fbpx

ОБТ излезе с Протокол за безопасност в COVID- среда

Протокол за безопасност в COVID-среда изготви Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Документът бе представен днес в Министерството на туризма. „Записаните в него мерки са гаранция за безопасност и сигурност при посещение на туристи в офис на ТО и ТА, при провеждане на трансфери, автобусни и самолетни програми. С този документ искаме да затворим веригата от правила, които гарантират здравословна среда на клиентите и служителите ни. Надяваме се така да оптимизираме усилията на бранша за рестарт и да повишим доверието към нас и към продукта, който предлагаме“, изтъкна Павлина Иванова, председател на СТТА ОБТ.

Протоколът е съобразен с изискванията на Световната здравна организация и на здравните власти в страната и включва набор от инструменти за взаимодействие и изпълнение, които дават сигурност на потребителите, обслужвани от легитимни туроператори и агенти. Разписаните мерки са достатъчно конкретни и са съпроводени със съответната визуализация.
„Организираните пътувания са най-безопасни в условията на пандемия, защото гарантират максимално контролирана среда. Туроператорите работят с проверени хотели, при трансферите се спазва правилото за 50%-на заетост на седалките, издават се електронни самолетни билети, чекирането е също онлайн“, посочва Иванова. Амбицията на ОБТ е Протоколът да бъде одобрен от Министерство на здравеопазването, а спазването на вписаните в него правила – да станат обект на контрол от Регионалните здравни инспекции.

Пълния текст на Протокола може да видите тук.