Стотици туристически автобуси в цялата страна може да блокират улици и междублокови пространства още в началото на следващия месец заради неплатени наеми на специализирани гаражи. За това алармира Радка Мандилова, председател на Национално сдружение „Случаен превоз“, в отворено писмо до кабинета. Надяваме се така да привлечем вниманието на премиера Бойко Борисов и министрите на транспорта и на туризма към пакета спешни социални и икономически мерки, които сме внесли в МС на 18.03. и на 31.03.2020 г. Те за съжаление са оставени „бездвижение“ вече месец, по информация от деловодството на „Дондуков“ No1. В тях е
описано състоянието на сектора след началото на кризата, като се подчертава, че фирмите изпитват недостиг на оборотни средства за покриване на текущите разходи, в това число за задължителните по Закона за автомобилните превози гаражи. „Затова призоваваме държавата и общините спешно да определят терени за тази цел, за да не се наложи хиляди туристически автобуси да бъдат паркирани по улиците в населените места“, апелира Радка Мандилова. За да не се стигне до там сдружението настоява за спешна подкрепа от държавата под формата на облекчения за бюджетни плащания, безвъзмездно финансиране за периода на извънредното положение и безлихвени заеми за оборотни средства – мерки, за които ЕК е предоставила 1,358 млрд. евро на България, според официален документ, публикуван на сайта на комисията.

„Ситуацията в бранша ежедневно драстично се влошава– пълното отсъствие на приходи ни принуди да освобождаваме ценни и дефицитни кадри и да разпродаваме активите си, които за съжаление в момента са непродаваеми“, обобщава ситуацията Мандилова.

Национално сдружение „Случаен превоз“ е браншова организация, която защитава интересите на автобусни превозвачи, обслужващи туризма в България. Превозвачите с предмет на дейност „Случаен превоз“ са над 500 в цяла България, а заетите в бранша са около 10 000 души. Браншът се състои предимно от микропредприятия от семеен тип, а приходите от дейността формират единствения доход на цели семейства. Сдружението е член на обединение „Бъдеще за туризма“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.