fbpx

Нов трус в туризма. Голям гръцки туроператор е пред фалит

През „Музенидис травел“ минават 70% от пътуванията на българите до южната ни съседка. В същото време Министерството на туризма бави одобрените 16.5 млн. лв. за удовлетворяване на вземанията на клиенти.

Големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ ненадейно преустанови дейността си. Според официалното съобщение това решение касае само периода 18-26 юни, когато се надява гръцката държава да му предложи финансова подкрепа.


Десетки български туристи, отправили се на почивка в Гърция, рискуват да останат на улицата, ако агентите им в България не успеят да прехвърлят резервациите им към други хотели, плащайки със собствени средства. Спирането на дейността на компания от мащаба на Музенидис е сигнал за сериозни ликвидни проблеми, които без съмнение ще рефлектират пагубно върху българския туристически пазар, който очаква бърза адекватна намеса на Министерството на туризма и се опитва да се стабилизира след пандемията, коментират от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Случаят с Музенидис показва колко фатално за нас е всяко забавяне на обещаните от Министерството на туризма средства в размер на 15% от оборота, с които трябва да удовлетворим вземанията на клиенти. Финансирането се бави по неясни причини по програма, нотифицирана от ЕК“, изтъква Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.


През базирания в Солун туроператор и представителството му в София „Музенидис травъл България“ ЕООД минава 70% от туристическия поток към континентална Гърция и островите в Егейско, Йонийско и Средиземно море. По предварителни данни са застрашени резервациите на десетки хиляди български туристи за Лято 2021. Затова Сдружението изпрати писмо до Стела Балтова, министър на туризма от служебния кабинет на Стефан Янев. В него организацията настоява министър Балтова незабавно да се свърже с гръцкия си колега Хари Теохарис и да изясни фактическите обстоятелства около казуса с Музенидис, както и да предложи мерки за гарантиране на вземанията на български туроператори и туристически агенти и клиенти. От своя страна ОБТ събира информация от членовете си и за размера на предплатените почивки за 2020 г., които бяха отложени за този сезон.“Внезапното спиране на работа за нас е сигнал за ликвидни проблеми на Музенидис и ако това наистина се окаже истина, може да доведе до несъстоятелност на редица български фирми на принципа на доминото. Случаят само доказва опасенията ни, че българските компании по никакъв начин не са защитени от външни трусове, подобни на този, заради бавене и липса на адекватни действия“, посочва Павлина Илиева, председател на УС на ОБТ.


Досега към гръцкия туроператор са направени хиляди резервации на български граждани за Лято 2021, които все още не са уведомени, че пътуванията им ще бъдат провалени. “След съобщението за преустановяване на работата на Музенидис, на десетки български фирми – наши членове, се наложи да направят отново и да платят повторно всички резервации до 26 юни – един от най-силните периоди за пътувания на български граждани към Гърция. Направихме го само за да защитим интересите на нашите клиенти и да не провалим техните почивки. Но сами разбирате, че поради обемите на резервациите, които българските агенции имат към „Музенидис травъл“, такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно“, категорична е Илиева. Тя и колегите й са убедени, че до тази криза нямаше да се стигне, ако съществуваше Гаранционен фонд и българските туроператори бяха получили навременна финансова подкрепа.