fbpx

Туроператори: Афишираната от правителстото подкрепа липсва

Бизнесът е изправен пред болезнен колапс, вследствие на забраната и ограничаване на организираните пътувания през последните десет месеца.

Широко афишираната в публичното пространство подкрепа за туристическия бизнес липсва. За това алармира Сдружение на туроператорите и туристически агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ). „Близо година туризмът е блокиран, а фирмите са компенсирани едва с около 1% върху оборота си. Бизнесът продължава да е подвластен на хаотични заповеди, в които се опитва да се ориентира и да интерпретира, да налучка кое е позволено и кое – не. Пример за това е последната заповед на здравния министър, която налага нови санитарни изисквания буквално в „12 без пет“, посочва Павлина Илиева, председател на сдружението.
Въпреки многократните апели за необходимостта от предвидимост, ясен регламент в действията както на законодателната и изпълнителната власт, така и на бизнеса, с конкретни срокове за защита на здравето на служителите и клиентите, туроператорите и туристическите агенти отново са неглижирани. Никой не казва кога ще бъдат разхлабени мерките, кога и при какви условия ще рестартираме дейността си и ще упражним правото си на честен и достоен труд, казват от организацията. Затова от ОБТ настояват за:

  1. Ясен срок за плащането на средствата по чл. 26 от ЗМДВИП, който да бъде спазен от държавните институции. Парите трябва да бъдат преведени към туроператори и туристически агенти до края на февруари.
  2. Категоричен срок за изплащане на обещаните 10% от оборотите на туроператори и туристически агенти за периода ноември 2020-януари 2021 г. по Процедурата BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.
  3. Твърд ангажимент от страна на МТСП за редовното и навременно изплащане на средствата по ПМС 151 и РМС 429. Сега забавянията са от порядъка на два и повече месеца, което прави невъзможно изплащането на възнагражденията на служителите в срок от работодателите.
  4. Отпадане на изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, както и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.
  5. Ангажираност и разбиране у държавните институции за сериозността на положението при туроператорите и туристическите агенции, както и за необходимостта за спасяване на подотрасъла, който е изключително важен за икономиката ни.

Туризмът е в колапс. Рестартът не може да се случи без подкрепата на държавните институции, както това се случва в Европа. Българските туроператори и туристически агенти са изправени до стената. Датата 13 март 2021 г. наближава и 320 000 клиенти очакват да получат предплатените от тях суми за неосъществени поради пандемията пътувания.
Диалогът, който водим близо година с институциите, скоро ще е безрезултатен, ако до края на януари не получим разписани ясни правила по финансиране на фирмите, защита на клиентите (чрез създаване на спешен фонд за гарантиране), условия за ваксинация на работещите в туризма, обобщават от ОБТ.