fbpx

Нова забрана изправи на нокти туроператори

Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги.

Обединение „Бъдеще за туризма“ изразява своето недоумение и решителен протест срещу обнародваната снощи Заповед РД-01-167/12.03.2021 г. на Министъра на здравеопазването, с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR-тест за влизащите от Африка пътници. Този документ, издаден в петък вечер, ни сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм. Заповедта влиза в „12 без 5“, въпреки многобройните писма, които сдружението изпрати до Министъра на здравеопазването и до Главния държавен здравен инспектор. В тях обяснихме защо подобни решения, налагани неочаквано без гратисен период, водят огромни загуби за икономическите субекти в бранша и ни конфронтират с клиентите. Всичко това бе обяснено и на среща с проф. Ангелов с Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“, преди десетина дни.

Заповедта за задължителна карантина на практика гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги.
Намираме заповедта за необоснована, тъй като ние следим резултатите от лабораториите на нашите клиенти. За трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един наш клиент, който е поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са ни известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Намираме заповедта, която цели да предпази населението от нигерийския и южноафрикански варианти на вируса, за абсолютно неприложима, тъй като тези мутации вече циркулират из цяла Европа. Ако с нея се цели подобен ефект, би следвало да се прилага и за пътниците по редовните линии, особено за Великобритания, Испания и Португалия и други страни, засегнати от африканските щамове. Заповедта не е прецизирана и по отношение на лицата с поставени две ваксини. Те също ли подлежат на карантина. Карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации – Кения, Египет, Мароко и Тунис, които бяха очаквани от клиентите.

Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си. Настояваме за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест. Считаме, че заповедта няма да постигне очаквания здравен ефект, но със сигурност ще доведе до катастрофални психологически и икономически последствия.

 

УС на СТТАОБТ